福岡県農業総合試験場研究報告21 (2002) pp 45-48

夏期における高乾物率の混合飼料(TMR)給与が泌乳牛の乾物摂取量および泌乳成績に及ぼす影響

横山学・家守紹光・磯崎良寛・柿原孝彦1)・原田美奈子・古賀康弘
(畜産研究所)

[摘要]夏期において,乾物率60%の混合飼料(TMR),ギ酸アンモニウム(ATF)を添加した乾物率60%のTMRおよび乾物率80%のTMRを泌乳牛(分娩後 5〜 7ヶ月)に給与することにより,乾物率およびATF添加がTMRの乾物摂取量および乳量・乳成分に及ぼす影響について検討した。なお,TMRの調製は 1日 1回 16時とし,給与は 1日 2回 9時半,17時半とした。
1 ATF添加した乾物率60%のTMRおよび乾物率80%のTMR給与では,乾物率60%のTMR給与と比べて,夕方における飼料給与直後の採食時間の集中が緩和された。
2 ATF添加した乾物率60%のTMR給与では,乾物率60%のTMRに比べて 1日の乾物摂取量,乳量,乳成分に差は認められなかった。
3 乾物率80%のTMR給与では,乾物率60%のTMRに比べて 1日の乾物摂取量および乳量に差はないが,夏期に低下しやすい乳脂肪率および全固形分率が向上した。
 以上の結果から,夏期においてTMRを 1日 1回調製する場合,乾物率を80%に調製することにより,発熱が抑制され,乾物摂取量および乳量に影響することなく,乳成分が向上することが明らかとなった。

[キーワード:乳牛、乾物率、混合飼料(TMR)、乾物摂取量、乳脂肪率、全固形分率]

 

 Effects of Feeding Dairy Cows Total Mixed Rations with High Dry Matter Content on Dry Matter Intake and Lactation Performance During the Hot Season. YOKOYAMA Manabu, Tugumitsu KAMORI, Takahiko KAKIHARA, Yoshihiro ISOZAKI, Minako HARADA and Yasuhiro KOGA (Fukuoka Agric. Res. Cent., Chikushino, Fukuoka 818-8549, Japan) Bull. Fukuoka Agric. Res. Cent. 21: 45 - 48 (2002)
 In order to prevent dairy cows from a decrease in Lactation Performance during the hot season, we investigated the effects of feeding dairy cows Total Mixed Rations(TMR)with high dry matter(DM) content . The cows were fed with three experimental diets: TMR with 60% dry matter content, TMR with 60% dry matter content and the addition of ammonia tetra-formate, and TMR with 80% dry matter content.
 TMR with 80% DM content and TMR with ATF generated no heat during 16 hours after mixing; however, TMR with 60% DM generated heat 4 to 5 hours after mixing.
 TMR with 80% DM content and TMR with ATF did not cause concentrated intake behavior after being fed in the evening.
There was no difference between TMR with 60% DM content and TMR with ATF in dry matter intake(DMI) and lactation performance.
 TMR with 80% DM content increased the percentage of milk fat and total milk solid content.
From these results, it is determined that feeding TMR with 80% DM content restrains heat generation after mixing and increases the percentage of milk fat and total milk solid content.
[Key words: dairy cows, dry matter content, total mixed rations, dry matter intake, milk fat, total milk solid content]

 

1)現朝倉地域農業改良普及センター

 

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