福岡県農業総合試験場研究報告18 (1999) pp 143 - 146

トウフ粕混合サイレージの発酵品質と開封後の品質変化

馬場武志・太田剛1)・井上信明
(畜産研究所)

[摘要]トウフ粕を省力的に長期貯蔵するために、乳用牛への給与を前提としてトウフ粕混合サイレージを調製し、その発酵品質と開封後の品質変化について検討した。
 トウフ粕のみを密封貯蔵したトウフ粕区を対照区とし、トウフ粕に水分調整のためビートパルプを加えた水分調整区、粗飼料以外の給与飼料を混合したセミコン区、すべての給与飼料を混合したオ−ルイン区を設定し、次の結果を得た。対照区以外は、いずれの区も給与可能な発酵品質であった。特に、セミコン区は酪酸の発生がなく発酵品質が優れていた。セミコン区は、調製後約7日で発酵品質が安定し、利用開始が可能であった。また、開封後16日間は発酵品質の変化が少なく、給与可能な品質を保持していた。

[キーワード:トウフ粕、サイレージ、発酵品質]

 The Fermentation Quality and Quality Change After Opening on Soybean Curd Residue Silage Mixed with Feed for Dairy Cattle.BABA Takeshi,Takeshi OTA and Toshiaki INOUE(Fukuoka Agricultural Research Center, Chikushino, Fukuoka 818-8549, Japan)Bull. Fukuoka Agric. Res. Cent., 18: 143 - 146 (1999)
 This experiment was conducted to study the fermentation quality and quality change after opening on soybean curd residue silage mixed with feed for dairy cattle. An attempt has been made to investigate the conditions for processing high quality soybean curd residue silage and the available period.
 Soybean curd residue silage mixed with feed for dairy cattle without forage balky feed had a better fermentation quality. It was 7 days that the time which becomes available on soybean curd residue silage mixed with feed for dairy cattle without forage balky feed. And the available period after opening it was equal to or more than 2 weeks.
[Key words: soybean curd residue, silage, fermentation quality]

1)現福岡県農政部畜産課

 

全文 (pdf 524KB)

 

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