福岡県農業総合試験場研究報告18 (1999) pp 26 - 31

ビール大麦新品種‘ほうしゅん’の育成

古庄雅彦・馬場孝秀・山口 修・吉田智彦1)・濱地勇次・吉川 亮2)・水田一枝3)・吉野 稔4)
(農産研究所)

[摘要]‘ほうしゅん’は福岡県農業総合試験場において、早生、高醸造品質、多収、大麦縞萎縮病抵抗性及びうどんこ病抵抗性を育種目標に‘吉系19’を母、‘関東二条25号’を父とした組合せに由来し、そのF1にHordeum bulbosumを交配する半数体育種法により、日本で初めて育成されたビール大麦品種である。‘ほうしゅん’の出穂期、成熟期は‘あまぎ二条’よりも各々3日、4日早く、現在栽培されているビール大麦の中では最も早生である。稈長は‘あまぎ二条’と同等で穂長は‘アサカゴールド’より短い。穂数はいずれの品種より多く、耐倒伏性は‘あまぎ二条’より優れる。千粒重は‘あまぎ二条’より重く、整粒歩合はいずれの品種より高く、‘ミハルゴールド’並の多収である。外観品質はいずれの品種より優り、検査等級は‘ミハルゴールド’並に優れる。側面裂皮粒は微程度発生するが、凸腹粒の発生は極微であり、総合的な被害粒の発生は‘ミハルゴールド’並に少ない。大麦縞萎縮病に対しては‘木石港3’に由来する単因子劣性の抵抗性遺伝子ym5を持ち、うどんこ病抵抗性は単因子優性遺伝子による。耐穂発芽性は‘ミハルゴールド’並に優れる。麦芽品質は、麦芽エキス、エキス収量及びコールバッハ数が高く、‘ミハルゴールド’並に優れる。ジアスターゼ力は‘ニシノゴールド’と同等である。総合評点は‘あまぎ二条’、‘ニシノゴールド’及び‘アサカゴールド’より非常に優れ、高醸造適性品種‘ミハルゴールド’に近い麦芽品質を有する。適地は温暖地以西の平坦地帯であり、1998年に福岡県で準奨励品種に採用され、1999年に‘ほうしゅん’(二条大麦農林19号)として農林登録された。

[キーワード:うどんこ病、大麦縞萎縮病、多収、麦芽品質、Bulbosum法、ビール大麦]

 A New Malting Barley Cultivar 'HOUSHUN'. FURUSHO Masahiko, Takahide BABA, Osamu YAMAGUCHI, Tomohiko YOSHIDA, Yuji HAMACHI, Ryo YOSHIKAWA, Kazue MIZUTA and Minoru YOSHINO (Fukuoka Agricultural Research Center, Chikushino, Fukuoka 818-8549, Japan) Bull. Fukuoka Agric. Res. Cent. 18: 26 - 21 (1999)
 'HOUSHUN' was a two-rowed spring malting barley(Hordeum vulgare L.) cultivar developed by the Fukuoka Agricultural Research Center by using the Bulbosum method and released in 1998. 'HOUSHUN', tested as 'YOSHIKEI 35', was derived from the cross of 'YOSHIKEI 19' / 'KANTO NIJO 25'. The heading and maturity times of 'HOUSHUN' were 3 and 4 days earlier than 'AMAGI NIJO', respectively. Culm and spike length were similar to 'AMAGI NIJO' and slightly shorter than 'ASAKA GOLD ' in spike length and exceeded other cultivars in producing spike number. 'HOUSHUN' was superior to 'AMAGI NIJO' in lodging resistance and to 'AMAGI NIJO', 'NISHINO GOLD' and 'ASAKA GOLD' in 1000-grain weight and less than 'MIHARU GOLD'. Percentage of plump grains was superior to other cultivars. Plump grain yield and inspection grade exceeded 'AMAGI NIJO', 'NISHINO GOLD' and 'ASAKA GOLD' and was similar to 'MIHARU GOLD'. Although hull-cracked grains and grains with ventral swelling occurred slightly, the overall resistance to these damages were higher than 'AMAGI NIJO', 'NISHINO GOLD' and 'ASAKA GOLD' and were similar to 'MIHARU GOLD'. 'HOUSHUN' had good resistance to barley yellow mosaic virus(BaYMV) by single recessive gene of ym5, and powdery mildew (caused by Erysiphe graminis hordei) by dominance resistant gene derived from 'Klages'. The resistances to wet injury and pre-harvest sprouting were higher than 'AMAGI NIJO', 'NISHINO GOLD' and were similar to 'MIHARU GOLD'. The overall malting quality of 'HOUSHUN' was superior to 'AMAGI NIJO', 'NISHINO GOLD' and 'ASAKA GOLD' and was similar to 'MIHARU GOLD'. 'HOUSHUN' was expected to be best adapted to plain land of the Kyushu and Kanto areas in Japan..
[Key words: barley yellow mosaic disease, Bulbosum method, malting barley, malting quality, high - yielding, powdery mildew]

1)現九州大学農学部、2)現東北農業試験場、3)現生産環境研究所、4)現朝倉地域農業改良普及センター

 

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